Całka nieoznaczona
Adam: Cześć, mam drobny problem z całką
∫2x+54x2+8x+13
Wiem że muszę licznik przekształcić by wyglądał jak pochodna mianownika ale nadal nie przybliża
mnie to do rozwiązania.
Czy mógłby ktoś rozwiązać tą całkę tym sposobem tak by najważniejsze operacje były widoczne?
17 wrz 16:08
mat: mozna tak
4x
2+8x+13=4(x+1)
2+9
| 2x+5 | | 2(x+1)+3 | | 2t+9 | |
| = |
| = |
| , gdzie t=x+1 |
| 4x2+8x+13 | | 4(x+1)2+9 | | 4t2+9 | |
| 2t+9 | | 2t | | 9 | | 1 | 8t | | 9 | |
| = |
| + |
| = |
|
| + |
| |
| 4t2+9 | | 4t2+9 | | 4t2+9 | | 4 | 4t2+9 | | 4t2+9 | |
pierwsza całka będzie logarytmem, a druga arcusem tangensem (po zmianie zmiennych)
17 wrz 16:15
mat: tam oczywiscie 2t+3, i potem wszędzie gdzie 9 w licnziku ma być 3
17 wrz 16:16
Adamm:
| 2x+5 | | 1 | | 8x+8 | | 3 | |
| = |
| |
| + |
| |
| 4x2+8x+13 | | 4 | | 4x2+8x+13 | | 4(x+1)2+9 | |
17 wrz 16:18