Całka nieoznaczona.
remk: Problem z całką nieoznaczoną.
| | 2x | | 1 | |
∫ |
| rozbijam na: ∫ |
| * 2xdx |
| | √1−4x | | √1−4x | |
Teraz pytanie, czy mogę rozbić 4
x = (2
x)
2 pod podstawienie t = 2
x?
17 wrz 12:25
Jerzy:
Tak.
17 wrz 12:26
Bogdan:
Spróbuj podstawienie 2x = t
17 wrz 12:35
Jerzy:
@ Bogdan, prezcież tak podstawia
17 wrz 12:40
remk: Dzięki bardzo za pomoc.
Z niewiadomych przyczyn mętlik w głowie podpowiadał mi, że (2x)2 powinno dać 22x.
Potem to sobie rozpisałem na 2x *2x i z wiadomego twierdzenia daje to (2*2)x co wszystko
idealnie pasuje.
17 wrz 12:50
remk: Dla potwierdzenia, wynik to:
| 1 | |
| arcsin2x + C, zgadza się? |
| ln2 | |
17 wrz 12:51
Jerzy:
(am)n = ( an)m
17 wrz 12:51
Jerzy:
Tak.
17 wrz 12:52
Bogdan:
17 wrz 12:53