reszta z dzielenia
Wojtek: Jaka może być reszta z dzielenia przez 8 liczby postaci p12+p22+p32, gdzie p1,p2 i p3
są liczbami pierwszymi?
17 wrz 11:59
Adamm:
reszty z dzielenia liczb pierwszych przez 8
1, 2, 3, 5, 7
1+2+5 = 8 reszta 0
3+3+3 = 9 reszta 1
2+3+5 = 10 reszta 2
1+1+1 = 3
1+1+2 = 4
1+1+3 = 5
2+2+2 = 6
1+1+5= 7
czyli reszta może być dowolna
17 wrz 12:17
Adamm:
No chyba że założymy np. że p1, p2, p3 są parami różne
17 wrz 12:18
Adamm:
nie, wróć
to miała być suma kwadratów
17 wrz 12:20
Adamm:
reszty z dzielenia liczb pierwszych przez 8
1, 2, 3, 5, 7
kwadratów
1, 4
czyli reszty mogą być
1+1+1 = 3
1+1+4 = 6
1+4+4 = 9 reszta 1
4+4+4 = 12 reszta 4
odpowiedź to 1, 3, 4, 6
17 wrz 12:21
Jerzy:
Czy aby na pewno liczba 1 jest liczbą pierwszą ?
17 wrz 12:22
Adamm:
@Jerzy, to są wszystkie możliwe reszty, przeczytaj jeszcze raz
32+32+32 daje resztę 3
32+32+22 daje resztę 6
32+22+22 daje resztę 1
22+22+22 daje resztę 4
17 wrz 12:24
Jerzy:
Sorry Adamm .. żle przeczytałem.
17 wrz 12:25