prawdopodobieństwo(gęstość)
Matfil: Gęstość zmiennej losowej X dana jest wzorem
| | ⎧ | Ax2 dla x∊<0,3> | |
| f(x) = | ⎩ | 0 dla pozostałych x |
|
a) wyznaczyć stałą A
b) zmienne losowe x1,x2,... są niezależne i każda z nich ma taki sam rozkład jak X. Obliczyć
prawdopodobieństwo, że suma początkowych 240 zmiennych losowych z tego ciągu przyjmie wartość
nie mniejszą niż 531.
17 wrz 08:52
Adamm:
a) ∫
03 Ax
2 dx = 1 ⇒ 9A=1 ⇒ A=1/9
b)
EX = (1/9) ∫
03 x
3 dx = 9/4
EX
2 = (1/9) ∫
03 x
4 dx = 27/5
D
2X = EX
2−(EX)
2 = 27/80
| | | |
P( |
| ≤x) = P(X1+...+X240≤9x+540) ≈ Φ(x) |
| | 3/80 | |
531 = 9x+540 ⇒ x = −1
P(X
1+...+X
240≥531) = 1 − P(X
1+...+X
240≤531) ≈ 1 − Φ(−1) = Φ(1) = 0.84134
17 wrz 11:01
Matfil: Nie rozumiem tylko skąd wziął się wynik b) co oznaczają poszczególne zapisy Ex, EX
2, D
2 X.
Czytałem o gęstości prawdopodobieństwa i dystrybuancie, ale te materiały co znalazłem w
internecie są bardzo trudne do zrozumienia

Dziękuję za pomoc
18 wrz 22:12
Adamm:
EX − wartość oczekiwana
EX2 − drugi moment centralny
D2X − wariancja
dla zmiennych losowych ciągłych o gęstości f(x)
EX = ∫−∞∞ xg(x) dx
EX2 = ∫−∞∞ x2g(x) dx
D2X = E(X−EX)2 = EX2−(EX)2
przy czym równości zachodzą gdy zbieżne są odpowiednie całki
czyli
E|X| = ∫−∞∞ |x|g(x) dx <∞ oraz EX2<∞
18 wrz 22:19
Adamm:
poprawka
EX2 − drugi moment zwykły
E(X−EX)2 − drugi moment centralny (inaczej wariancja)
18 wrz 22:21