Metoda przewidywań - równania różniczkowe.
puszka_malutka: Mam pytanie. Otóż liczę poniższy przykład metodą przewidywań:
y'' − 4y' + 3y = 10cosx − 2ex
Nie mam problemu z obliczeniem yj i yp dla przypadku, gdzie r(x) = 10cosx
Problem mam tutaj, gdy zakładam, że
r(x) = − 2ex
Kolejno to yp = Aex , y'p = Aex , y''p = Aex
Przy podstawieniu wychodzi mi:
Aex − 4Aex + 3Aex = −2ex
czyli, że 0 = −2ex , co jest głupotą.
Czy to znaczy, że powinnam wielomian przy ex podnieść o jeden stopień? Czy powinnam założyć
coś innego?
17 wrz 00:15
Adamm:
No przecież ex to rozwiązanie równania jednorodnego, więc przewidujesz Axex
17 wrz 00:30
puszka_malutka: Dobra, po czym to rozpoznałeś? Bo serio, dla mnie to wygląda tak, jakby tam miało być tylko
Aex a nie Axex
17 wrz 00:40