wielomiany
tikitaki: Dobry wieczór. Mam problem ze znalezieniem pierwiastków wielomianu 3 stopnia.
Mianowicie: 2√2x3 − 6√3x2 + 9√2x − 3√3 = 0.
Pogrupowałam i wyszło mi coś takiego: √2x(2x2 + 9) − 3√3(2x2 + 1) = 0.
Wiem, że z (2x2 + 9) i (2x2 + 1) nie ma pierwiastków, ale co dalej? Będę wdzięczna za każdą
pomoc. Pozdrawiam.
15 wrz 23:36
Eta:
Tak nie można!
| | √3 | | 9 | | 3√3 | |
2√2( x3−3* |
| x2+ |
| *x− |
| )=0 |
| | √2 | | 2 | | 2√2 | |
===========
16 wrz 00:00
tikitaki: Dziękuję bardzo! : )
16 wrz 00:04
Eta:
Na zdrowie ...
16 wrz 00:05
Eta:
Można też tak:
Zauważyć,że lewa strona jest sześcianem różnicy
√2x−
√3
(
√2x−
√3)
3= 2
√2x
3 −3*2
√3x
2+3*
√2*3x−3
√3=2
√2x
3−6
√3x
2+9
√2x−3
√3
| | √3 | | √6 | |
zatem (√2x−√3)3=0 ⇒ x= |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | |
16 wrz 11:52