reszta z dzielenia
Wojtek: Których reszt nie może dawać przy dzieleniu przez 8 liczba postaci a2+b2 gdzie a i b są
liczbami całkowitymi?
15 wrz 21:46
mat: a=0,b=0−−−>0 moze
a=1,b=0−−−−>1 moze
a=1,b=1−−−−>2 moze
a=2,b=0−−−−>4 moze
a=2,b=1−−−−>5 moze
co z 3,6,7?
15 wrz 21:49
Adamm:
wystarczy sprawdzić jakie reszty daje kwadrat
0, 1, 4
no i już wiadomo
15 wrz 21:58
mat: czemu to wsytarczy, moze czegos nie widze?
15 wrz 22:07
Adamm:
bo by dostać wszystkie reszty wystarczy każda kombinacja dwóch z nich
15 wrz 22:09
mat: w sensie kombinacje dwoch liczb z {0,1,2} (czyli ich kwadraty 0,1,4) tak?
15 wrz 22:11
Adamm:
Hmm... nie
0, 1, 4 to wszystkie możliwe reszty z dzielenia kwadratu przez 8 jakie mogą być
15 wrz 22:12
mat: spoko, juz ogarniam dzieki!
15 wrz 22:16
Adamm:
bierzesz
0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
podnosisz do kwadratu
bierzesz reszty
kasujesz wyrazy podobne
masz wszystkie możliwe reszty
15 wrz 22:16
mat: tak tak, dzięki
15 wrz 22:19