wzór symetralnej
Karmel: znajdź wzór symetralnej odcinka AB, gdzie A(−5,2) B(17−10)
wyliczyłem S ale nie potrafie symetralnej wyliczyć więc proszę o pomoc
15 wrz 18:30
the foxi:
znajdź współczynnik kierunkowy a prostej przechodzącej przez A i B
symetralna jest pod kątem prostym do tej prostej, zatem jej współczynnik kierunkowy będzie
wiesz też, że przechodzi przez punkt S
podstaw do poniższego wzoru obie współrzędne i oblicz b
gotowe
15 wrz 18:35
Karmel: czym jest a1?
bo nie wiem jak znaleźć ten współczynnik kierunkowy, oglądałem już tutaj kilka zadań z tego i
nie mogę tego ogarnąć
15 wrz 18:38
jc: Jeśli napiszesz A=(−5,2), B=(17,−10) będzie dużo prościej.
v=B−A=(22,−12) || (11,−6)
Równanie symetralnej: 11(x−6)−6(y+4)=0.
15 wrz 18:38
Karmel: a S=(6,−4)
15 wrz 18:38
Karmel: jc teraz to mi tak namieszałeś, że już wgl nie wiem xD
15 wrz 18:40
Karmel: do −12 = 22a doszedłem.
Dalej podzieliłeś to przez 2 i wyszło −6 = 11a tak?
15 wrz 18:44
the foxi:
postać ogólna funkcji liniowej to y=ax+b
współczynnik kierunkowy a wyraża się wzorem:
| | y2−y1 | | −10−2 | | −12 | | 6 | |
a= |
| = |
| = |
| =− |
| |
| | x2−x1 | | 17+5 | | 22 | | 11 | |
| | 11 | |
więc współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej wynosi a1= |
| |
| | 6 | |
S(6;−4)
−4=11+b
b=−15
15 wrz 18:44
Karmel: db teraz kumam dzięki
15 wrz 18:48
Karmel: tylko czemu jc wysżło mu 11(x−6)−6(y+4)=0.? a Tobie Ys=116 x−15 ?
15 wrz 18:51
jc: Symetralna przechodzi przez S=(1/2)(A+B)=(x0,y0) i jet prostopadła do v=B−A=(p,q).
Mamy gotowy (occzywisty) wzór na taką prostą: p(x−x0)+q(y−y0)=0.
15 wrz 18:54
the foxi:
Karmel, po wymnożeniu i wyznaczeniu y z rozwiązania
jc otrzymasz to samo.
15 wrz 18:56
the foxi:
a wzór
jc bardzo ciekawy, aż sam zapamiętam i będę stosował
15 wrz 18:56
15 wrz 18:56
15 wrz 18:58
Jerzy:
18:58 to funkcja stała
15 wrz 19:46
jc: Zgubiło się x
15 wrz 19:54
Jerzy:
15 wrz 19:57
the foxi:
jc, a z czego wynikają Twoje wzory? chciałbym troszkę zgłębić ten temat.
15 wrz 19:59
Mila:
A(−5,2) ,B(17,−10)
Każdy punkt symetralnej odcinka, jest jednakowo odległy od końców tego odcinka
P(x,y)− dowolny punkt sym. AB
|AP|=|BP|⇔
(x+5)
2+(y−2)
2=(x−17)
2+(y+10)
2 po wykonaniu działań i uporządkowaniu:
===============
15 wrz 20:11
jc:
Prosta prostopadła do wektora v=(p,q) przechodząca przez punkt (x0,y0)
opisana jest równaniem: p(x−x0) + q(y−y0)=0.
Równanie mówi, że wektory: (p,q), (x−x0, y−y0) są do siebie prostoadłe,
czyli ich iloczyn skalarny równy jest zero: (p,q)*(x−x0, y−y0)=0.
15 wrz 20:13
the foxi:
ach, wektory... wszędzie się pojawiają, więc chyba warto poświęcić na nie troszkę czasu.
dziękuję
15 wrz 20:15