trygonometria
trygonometria: Wykaż, że cos(α+β)*cos(α−β)=cos2α−sin2β.
15 wrz 17:37
kerajs: L=cos (α+β) cos (α−β)=(cos α cos β−sin α sin β )(cos α cos β+sin α sin β)=
=cos2 α cos2 β−sin2 α sin2 β=cos2 α (1−sin2 β)−(1−cos2 α )sin2 β=
=cos2 α −cos2 α sin2 β−sin2 β+cos2 α sin2 β=cos2 α −sin2 β=P
15 wrz 17:46
Eta:
| 1 | |
| (cos2α+cos2β) = cos(α+β)*cos(α−β) |
| 2 | |
oraz cos(2a)= 2cos
2a−1= 1−2sin
2a
zatem:
| | 1 | |
L= |
| (2cos2α−1 + 1−2sin2β)= cos2β− sin2β=P |
| | 2 | |
15 wrz 17:54
trygonometria: Dziękuję
15 wrz 17:55
Eta:
Poprawka chochlika
L=...................... = cos2α−sin2β=P
15 wrz 18:01
Jerzy:
Witaj
Eta
15 wrz 18:08