fizyka
fizyka: Jaki będzie promień okręgu zatoczonego przez cząsteczkę α o indukcji B=10T jeżeli energia
cząsteczki wynosi E=10 MeV. Cząstka wpada w pole magnetyczne prostopadle do kierunku wektora
indukcji magnetycznej B. Zadanie traktujemy nierelatywistycznie.
| | 2Em | |
Ostateczny wzór to |
| . Po podstawieniu danych liczbowych (masa cząstki alfa ≈ 4 masy |
| | Bq | |
protonu; ładunek równy 2e) wychodzi mi zupełnie inna odpowiedź... Prawidłowa to r=9,13*10
−2
m.
Proszę o pomoc przy podstawieniu danych liczbowych; końcowy wzór jest na pewno dobry.
15 wrz 13:44
fizyka: *LICZNIK JEST POD PIERWIASTKIEM
15 wrz 13:44
15 wrz 14:44
fizyka: Dokładnie, wychodzi mi taki sam wynik. Zastanawiam się, czy popełniłam gdzieś błąd w toku
rozumowania, czy jest błędna odpowiedź.
15 wrz 14:55