Dzielenie potęgi przez 8
QAZ: Liczba 19951995 daje przy dzieleniu przez 8 resztę równą:
A. 1
B. 3
C. 5
D. 7
Prawidłowa odp to B
Proszę o dokładne rozpisanie z czego mam skorzystać.
14 wrz 19:39
ICSP: 19951995 ≡ 31995 ≡ 3 * 31994 ≡ 3 * 9997 ≡ 3 * 1997 ≡ 3 mod 8
14 wrz 19:47
Adamm:
korzystam z teorii kongruencji
19951995 ≡ 31995 ≡ 3*32k ≡ 3*9k ≡ 3 (mod 8)
odpowiedź b)
14 wrz 19:48
jc: 1995 = 3 (mod 8)
32 = 1 (mod 8)
19951994 = 1 (mod 8)
19951995 = 1995 = 3 (mod 8)
14 wrz 19:49
QAZ: Da się to rozwiązać na poziomie liceum?
14 wrz 19:52
14 wrz 19:54
QAZ: Pewnie

Dzięki
14 wrz 19:56