Całka z iloczynu 3 funcji
zagubiony_w_calkach: Witajcie

znam wzór na obliczanie całki z iloczynu dwóch funkcji, np. metodą przez części. W
jaki sposób obliczyć całę z iloczynu trzech funkcji

∫ xe
xcosxdx
14 wrz 13:13
Adamm:
| | 1 | |
∫ excosx dx = |
| ex(cosx+sinx)+C |
| | 2 | |
| | x | | 1 | |
∫ xexcosx dx = |
| ex(cosx+sinx) − |
| ∫ ex(cosx+sinx) dx = |
| | 2 | | 2 | |
| x | | 1 | |
| ex(cosx+sinx) − |
| ex sinx + C |
| 2 | | 4 | |
14 wrz 13:18
jc: | | cos x + sin x | |
Możesz najpierw policzyć całkę ∫ ex cos x dx = f(x) = |
| ex, |
| | 2 | |
a potem przez części
∫x f '(x) dx = x f(x) − ∫ f(x) dx
14 wrz 13:20
zagubiony_w_calkach: aah, czyli skorzystać z tego całkowania przez części jak napisałem, tylko wziąć jako pierwszy
czynnik x, a jako drugi e
xcosx

dzięki, nie wpadłbym na to chyba!
14 wrz 13:21
Adamm:
poprawiam
| x | | 1 | |
| ex(cosx+sinx)− |
| exsinx+C |
| 2 | | 2 | |
14 wrz 13:40
Mariusz:
Możesz tak jak dla iloczynu dwóch funkcji wyjść ze wzoru na pochodną iloczynu
i scałkować go obustronnie
14 wrz 14:09