Liczby naturalne
Lenaa: Liczby n1, n2, n3, ..., n101 są kolejnymi liczbami naturalnymi. Uzasadnij, że wśród
tych liczb jest liczba podzielna przez 99.
14 wrz 12:53
mat: co 99ta liczba jest podzielna przez 99

tak jak np co druga liczba jest parzysta [podzielna przez 2]: 2,4,6,8..
co trzecia podzielna przez 3: 3,6,9,12,....
14 wrz 12:59
Lenaa: Dzięki

Tak, to dość logiczne, tylko zastanawiam się jak to udowodnić matematycznie. W sensie
na maturze trzeba to jakoś udowodnić, nie wystarczy chyba napisać, że co 99−a liczba jest
podzielna przez 99.
14 wrz 13:02
the foxi:
liczba naturalna podzielna przez 99: n=99k, k∊ℕ+
reszty z dzielenia przez 99 to liczby ze zbioru r={0;1;2;3..;97;98}, |r|=99
Twój liczb zbiór naturalnych n ma 101 elementów i każdy jest o 1 większy od poprzedniego
wynika z tego, że każdy element zbioru r jest co najmniej raz (bo dla dwóch elementów zbioru n
dwa razy)przyjmowany przez każdy element zbioru n, więc istnieje co najmniej jeden n, który
przyjmie element zbioru r równy zero, co oznacza, że jest podzielny przez 99
14 wrz 13:04
the foxi:
bardziej "matematycznie"
n=99k, k∊ℕ+
n1=99k+1
n2=99k+2
n3=99k+3
...
n98=99k+98
n99=99k+99=99(k+1) <−−−−− skoro k∊ℕ+, to k+1∊ℕ+
n100=99(k+1)+1
n101=99(k+1)+2
14 wrz 13:07
mat: mysle ze wystarczy napisac tak jak ja wyzej
the foxi − tak sie bardziej juz na studiach pisze

ale pewnie!
14 wrz 13:24