kąty w czworokącie
filip99: Witam, proszę o pomoc z poniższym zadaniem:
W czworokącie wypukłym ABCD (zobacz rysunek poniżej) dane są kąty: |∡ADC | = |∡ABC | = 90∘ oraz
|∡DCB | = 135∘
rysunek:
https://img.zadania.info/zad/1128583/HzadT4x.gif
Czy można tu jakoś udowodnić, że trojkąty ABC i ADC są podobne?
14 wrz 11:53
PW: A wykonaj inny rysunek:
− w trójkącie ABC kąty 15°, 90° i 75°,
− w trójkącie ADC kąty 30°, 90° i 60°.
Razem 15°+30°=45°, 75°+60°=135°, a więc czworokąt spełnia założenia, ale trójkąty nie są
podobne.
14 wrz 12:21
filip99: Ok, dziękuję
14 wrz 12:40