x − 2 | ||
∫ | dx | |
(x − 1)(x + 2)2 |
x−2 | A | B | C | ||||
= | + | + | |||||
(x−1)(x+2)2 | x−1 | x+2 | (x+2)2 |
x−2 | A | Bx+C | ||||
∫ | dx = | +∫ | dx | |||
(x−1)(x+2)2 | x+2 | (x−1)(x+2) |
x−2 | A | Bx+C | |||
= − | + | ||||
(x−1)(x+2)2 | (x+2)2 | (x−1)(x+2) |
x−2 | −A(x−1)+(Bx+C)(x+2) | ||
= | |||
(x−1)(x+2)2 | (x−1)(x+2)2 |
x−2 | 4 | 1 | 1 | 1 | |||||
∫ | dx =− | − | ∫ | dx | |||||
(x−1)(x+2)2 | 3 | x+2 | 3 | (x−1)(x+2) |
x−2 | 4 | 1 | 1 | (x−1)−(x+2) | |||||
∫ | dx =− | + | ∫ | dx | |||||
(x−1)(x+2)2 | 3 | x+2 | 9 | (x−1)(x+2) |
x−2 | 4 | 1 | 1 | dx | dx | ||||||
∫ | dx =− | + | (∫ | −∫ | ) | ||||||
(x−1)(x+2)2 | 3 | x+2 | 9 | x+2 | x−1 |
x−2 | 4 | 1 | 1 | x+2 | |||||
∫ | dx =− | + | ln| | |+C | |||||
(x−1)(x+2)2 | 3 | x+2 | 9 | x−1 |
P(x) | P1(x) | P2(x) | ||||
∫ | = | +∫ | dx | |||
Q(x) | Q1(x) | Q2(x) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |