matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka oznaczona - objętość
Delcik:
Witam wszystkich! Pokaże mi ktoś jak krok po kroku rozwiązać poniższe zadanie? Pozdrawiam! Oblicz objętość bryły utworzonej obróceniem figury płaskiej,
3
ograniczonej krzywą y= sin
x i przedziałem [0; π] na osi OX, jeżeli obrót jest wokół osi
2
OX.
14 wrz 01:54
piotr:
wzór na objętość walca: πr
2
h w tym przypadku mamy: r=y, h = dx ⇒ πy
2
dx po scałkowaniu od 0 do π : ∫
0
π
πy
2
dx = ∫
0
π
πsin
2
(3x/2) dx =
14 wrz 08:08