Zadanie z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych i całkowitych
Twardowski: Jak rozwiązać te równanie stosując twierdzenie o pierwiastkach całkowitych i −..− wymiernych?
2x4+5x3=8x2+5x
Ja zacząłem tak...
2x4+5x3−8x2−5x=0
x (2x3+5x2−8x−5) = 0
Jednym z pierwiastków na pewno będzie 0. Pierwiastek z działania w nawiasie próbuję rozwiązać
za pomocą twierdzenia o pierwiastkach całkowitych oraz wymiernych.
−5 jest podzielne przez: −5, 5, 1, −1. Następnie podstawił te liczby do wielomianu i żadna nie
pasowała. Jak to zrobić to zadanie?
13 wrz 17:48
Adamm:
spróbuj x=−1/2
twierdzenie o pierwiastkach wymiernych mówi że kandydatami na pierwiastki są również
±1/2 oraz ±5/2
13 wrz 18:01
Twardowski: Dzięki wielkie
13 wrz 18:16