karmnik: Co zrobiłem nie tak...?
5*4x + 2*25x =<7*10x
5*4x+2*25x-7*10x=< /:25x
5*(2/5)2x-7*(2/5)x+2=<0
(2/5)x=t, t>0
5t2-7t+2=<0
√delta=3
t1= 2/5
t2= 1
rysujemy wykres, a mamy dodatnie i zaznaczamy przedział osią
2/5 =< t =<1
2/5 =< (2/5)x (2/5)x =<1
1=<x x=<0
wychodzi, że x nal. -niesk do 0 i od 1 do niesk, a ma być w przedziale [0,1], dlaczego
znaki są zmienione?
14 lis 21:20
14 lis 21:58
%3Cpre%3E%3Cb%3Ekarmnik%3A%3C%2Fb%3E%20Aha.%20Czyli%20je%C5%BCeli%20mia%C5%82bym%20np.%20(1%2F2)%3Csup%3Ex%3C%2Fsup%3E%26%2362%3B1%20to%20x%26%2360%3B0%3F%20%0A%3C%2Fpre%3E
14 lis 22:33
karmnik: Czyli (1/2)x>1 to x<0?
14 lis 22:34
coco: tutaj tak

! ale gdyby podstawa była > 1 to wtedy nie
zmienia sie zwrotu nierówności

tak jest przy nierównościach wykładniczych i to trzeba UWZGLĘDNIAĆ

14 lis 22:38
karmnik: No właśnie. Bo wyniki często wychodziły mi takie same, ale zwroty już były inne. Dzięki.
14 lis 22:39
coco: Karmnik

? sikorki nakarmione
14 lis 22:44
karmnik: Tak. Sikorki i wróbelki nakarmione

Mają ze mną dobrze, tak samo my z Tobą. Odwalasz
switną robotę, więc slę Ci pozdrowienia.
14 lis 22:50
coco:
mam 60 lat wiec nie mam co robic z czasem i
ciesze sie,że moge Wam pomagać póki
jeszcze moge

14 lis 22:53
coco:
A "odwalam" to pieszczotliwie powiedziane

: tak

14 lis 23:00
karmnik: To muszę Pani powiedzieć, że mi np. pomaga Pani bardzo. I właśnie bardzo się cieszę, że
są osoby, które dzielą się swoim życiem, swoimi dokonaniami oraz tym co przez całe życie
się nauczyły. Ogromny szacunek, pozdrawiam jeszcze raz i życzę zdrowia
14 lis 23:00
coco: Ciesze sie bardzo i zycze sukcesów na "polu " matematycznym też
14 lis 23:04