Potrzebuje pomocy w równaniach różniczkowych mama dwa zadania.
Sylwia:
1. y'' +4y=tg2x
2. y'+2xy= − ex2 y2 sin4 x
to co jest w klamrach to jest potęga
12 wrz 22:34
jc:
y'' + 4y = 0
baza: cos 2x, sin 2x
I teraz możemy stosować metodę uzmienniania stałych
A' cos 2x + B' sin 2x = 0
− A' sin 2x + B' cos 2x = (tg 2x)/2
B' = (tg 2x cos 2x)/2 = (sin 2x)/2, B= −(cos 2x)/4 + b
| | 1 | |
A' = −(tg 2x sin 2x)/2 = − sin22x / cos 2x /4 = |
| (− 1/cos 2x + cos 2x) |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 + sin 2x | |
A = a + |
| sin 2x + |
| ln |
| lub coś podobnego |
| | 4 | | 8 | | 1− sin 2x | |
| | cos 2x | | 1 | | 1 + sin 2x | |
A= |
| |
| ln |
| + a cos 2x + b sin 2x |
| | 8 | | 8 | | 1− sin 2x | |
12 wrz 23:44
jc: Na końcu nie A= , tylko y = A cos 2x + B sin 2x = ....
gdzie A i B są wcześniej znalezionymi funkcjami.
12 wrz 23:45
Mariusz:
A to drugie to jest to równanie Bernoulliego
Jeśli lubimy czynnik całkujący to jest on o rozdzielonych zmiennych
μ(x,y)=φ(x)ψ(y)
| δ φ(x)ψ(y)P(x,y) | | δ φ(x)ψ(y)Q(x,y) | |
| = |
| |
| δ y | | δ x | |
| | d | | δ P(x,y) | |
φ(x) |
| ψ(y)P(x,y)+φ(x)ψ(y) |
| = |
| | dy | | δ y | |
| | d | | δ Q(x,y) | |
ψ(y) |
| φ(x)Q(x,y)+φ(x)ψ(y) |
| |
| | dx | | δ x | |
| | δ P(x,y) | | δ Q(x,y) | |
φ(x)ψ(y) |
| −φ(x)ψ(y) |
| = |
| | δ y | | δ x | |
| | d | | d | |
ψ(y) |
| φ(x)Q(x,y)−φ(x) |
| ψ(y)P(x,y) |
| | dx | | dy | |
| | δ P(x,y) | | δ Q(x,y) | |
φ(x)ψ(y)( |
| − |
| )= |
| | δ y | | δ x | |
| | d | | d | |
ψ(y) |
| φ(x)Q(x,y)−φ(x) |
| ψ(y)P(x,y) |
| | dx | | dy | |
| δ P(x,y) | | δ Q(x,y) | |
| − |
| = |
| δ y | | δ x | |
| d | | 1 | | d | | 1 | |
| φ(x) |
| Q(x,y)− |
| ψ(y) |
| P(x,y) |
| dx | | φ(x) | | dy | | ψ(y) | |
Niech
Nasz warunek na czynnik całkujący o rozdzielonych zmiennych przybierze postać
| δ P(x,y) | | δ Q(x,y) | |
| − |
| =f(x)Q(x,y)−g(y)P(x,y) |
| δ y | | δ x | |
Równanie Bernoulliego posiada takowy
y'+p(x)y=q(x)y
r
y'+(p(x)y−q(x)y
r)=0
(p(x)y−q(x)y
r)dx+dy=0
P(x,y) = (p(x)y−q(x)y
r)
Q(x,y) = 1
| δ P(x,y) | |
| = p(x)−rq(x)yr−1 |
| δ y | |
p(x)−rq(x)y
r−1 = f(x) − g(y)(p(x)y−q(x)y
r)
Niech
f(x) = Ap(x)
| | B | |
p(x)−rq(x)yr−1 = Ap(x) − |
| (p(x)y−q(x)yr) |
| | y | |
p(x)−rq(x)y
r−1 = Ap(x)−Bp(x)+Bq(x)y
r−1
p(x)−rq(x)y
r−1 = (A−B)p(x)+Bq(x)y
r−1
A−B = 1
B = −r
A = 1 − r
B = −r
f(x) = (1−r)p(x)
ln|φ| =(1−r)∫p(x)dx
φ(x) = e
(1−r)∫p(x)dx
ln|ψ| = −rln|y|
ψ(y) = y
−r
μ(x,y)=φ(x)ψ(y)
μ(x,y)= e
(1−r)∫p(x)dx y
−r
14 wrz 10:07
Jerzy:
2) Podstawienie: u = y−1 ; u' = − y−2*y'
prowadzi do równania liniowego niejodnorodnego: u' − 2xu = − ex2*sin4x
14 wrz 10:19
Mariusz:
Wiem , chciałem pokazać jak je można policzyć czynnikiem całkującym
Przy okazji wyprowadziłem go dla przypadku gdy ma on postać rozdzielonych zmiennych
Jeśli chodzi o całkowanie równań liniowych czynnikiem całkującym
to nie uogólnia się ono na równania wyższych rzędów
jednak niektórzy pomimo to lubią go stosować
Po tym jak pomnożymy równanie przez znaleziony czynnik całkujący
dość łatwo zauważymy że jedna strona równania przybierze postać
pochodnej iloczynu
14 wrz 10:36