Ile wyrazów dodatnich ma ciag an=-2n^2-5n+3
Sebastian Porowski:
Dobry wieczór
Wrzucam kolejne zadanie z ciągów
Ile wyrazów dodatnich ma ciag an=−2n2−5n+3
12 wrz 19:56
the foxi:
−2n2−5n+3>0, n∊ℕ − policz, ile elementów ma ten zbiór.
12 wrz 20:00
Sebastian Porowski: N ma być dodatnie
12 wrz 20:04
Sebastian Porowski: The Foxi jak mam to zrobić?czy mam wyliczyć deltę?
12 wrz 20:06
Leszek:
n − liczba naturalna dodatnia , n≥ 1,
rozwiaz najpierw nierownosc jak proponuje @ the foxi i z orzymanego przedzialu wybierz
liczby n ≥ 1
12 wrz 20:09
12 wrz 20:18
Sebastian Porowski: | | 3 | | 1 | |
Przedział to x∊(−2 |
| do |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
12 wrz 20:19
Lew: Nie, źle deltę policzyłeś powinna wyjść 49. A potem liczysz ile jest liczb całkowitych w
przedziale.
12 wrz 20:21
Sebastian Porowski: | | 1 | |
Poprawiłem wyliczyłem x1= |
| oraz x2=−3 liczby całkowite jakie mam w tym przedziale to |
| | 2 | |
−2,−1,0
12 wrz 20:26
Sebastian Porowski: czy jest to dobrze zrobione?
12 wrz 21:00
Eta:

n∊(−3, 1/2) i n∊N+ brak w tym przedziale liczb naturalnych
Odp: Ten ciąg nie ma wyrazów dodatnich
12 wrz 21:09
Sebastian Porowski: No tak zapomniałem o głownym założeniu N musi należeć do dodatnich,dziękuje za wsparcie
12 wrz 21:12
Eta:
12 wrz 21:25