Ciąg izadanie 3
Sebastian Porowski: Zbadaj monotoniczność ciągu :
an=n2−n−12 , n∊Nplus
12 wrz 19:44
Adamm:
an+1−an = ...
zbadaj znak
12 wrz 19:55
Sebastian Porowski: zapisałem cos takiego : n2−n−12+1−n2−n−12=1 w takim wypadku ciąg jest rosnący dobrze rozumiem?
12 wrz 20:10
Tadeusz:
... o w morde ... teraz już nareszcie rozumiem ... to zawsze będzie 1
12 wrz 20:13
Leszek: an+1 = ( n+1)2 −(n+1) −12 = n2 +n −12
i dalej jak proponuje Adamm
12 wrz 20:18
jc: an=(n−1/2)2 −12 −1/4 i widać, że ciąg jest rosnący.
12 wrz 20:18
Sebastian Porowski: Panie Leszku skąd się to bierze ?
12 wrz 20:22
Mila:
(1) a
n=n
2−n−12
a
n+1 obliczasz w taki sposób, że do wzoru ciągu (1) za n podstawiasz (n+1)
stąd :
a
n+1= (n+1)
2−(n+1)−12= n
2+2n+1−n−1−12= n
2+n−12
2)
a
n+1−a
n=n
2+n−12−(n
2−n−12)=n
2+n−12−n
2+n+12=
=2n>0 dla n∊N
+
⇔a
n−ciąg rosnący
II sposób
Korzystamy z własności funkcji kwadratowej
f(x)=x
2−x−12 parabola skierowana do góry
Zatem dla x>
12 funkcja f(x) jest rosnąca⇒
a
n jest ciągiem rosnącym
=========================
12 wrz 21:28