Ciągi zadanie 2
Sebastian Porowski: Wykaz ,że ciąg an=5n−4n+2 jest rosnący
12 wrz 19:42
iteRacj@: Ciąg jest rosnący, jeśli a
n+1>a
n, czyli każdy wyraz jest większy od poprzedniego.
Przekształcamy tę nierówność do postaci a
n+1−a
n>0.
Teraz należy sprawdzić, jaki jest znak różnicy w podanym ciągu :
| | 5(n+1)−4 | | 5n−4 | |
an+1−an= |
| − |
| = ... dokończ |
| | (n+1)+2 | | n+2 | |
12 wrz 19:54
12 wrz 20:04
iteRacj@:
stanowczo nie!
sprowadź do wspólnego mianownika oba ułamki,
zapisz na wspólnej kresce ułamkowej,
wykonaj odejmowanie
12 wrz 20:08
jc: A nie prościej tak
| | 5(n+2)−14 | | 14 | |
an = |
| = 5 − |
| ? |
| | n+2 | | n+2 | |
Jasne chyba, że dla wiekszych n mniej odejmujesz, zostaje więcej, czyli
ciąg jest roznący.
12 wrz 20:24
12 wrz 20:33
iteRacj@:
Różnica jest obliczona poprawnie, teraz spróbuj odpowiedzieć na pytanie z 19:54.
| | 14 | |
Czy otrzymany wynik |
| jest zawsze większy od zera? |
| | (n+3)(n+2) | |
I jaki w takim razie jest ciąg rosnący, malejący, stały?
Czy sposób podany przez
jc jest dla Ciebie jasny? Jest o wiele szybszy niż ten, który ja
podałam.
12 wrz 20:44
Sebastian Porowski: Sposób podany przez Jc jest dla mnie niejasny,odnośnie Pana Pytania uważam,że z każdym razem
ciag będzie
malejący,ponieważ będzię zwiekszął mi się mianownik czyli ogólnie ułamek będzie malał?j
12 wrz 20:47
iteRacj@:
To są dwa różne sposoby.
W pierwszym porównujesz wyraz a
n+1 i a
n, odejmując je od siebie.
Masz trzy możliwości
a
n+1−a
n>0 → każdy wyraz jest większy od poprzedniego → ciąg rosnący
a
n+1−a
n=0 → każdy wyraz jest taki sam → ciąg stały
a
n+1−a
n<0 → każdy wyraz jest mniejszy od poprzedniego → ciąg malejący
| | 14 | |
tutaj różnica an+1−an= |
| >0 |
| | (n+3)(n+2) | |
| | 5n−4 | |
(bo licznik zawsze będzie dodatni i mianownik też) → ciąg an= |
| jest rosnący |
| | n+2 | |
W drugim sposobie
jc przekształcasz tylko wyraz a
n ciągu, niczego nie odejmujesz i
dlatego jest o wiele szybciej. Ale na co innego zwracasz uwagę, patrząc na wynik.
12 wrz 21:13
Sebastian Porowski: Panie Iteracja mówiać szczerze wole pierwszy sposób,ponieważ jest dla mnie jaśniejszy,dziękuje
za pomoc w wykonaniu zadania.
Wracam do analizowania go i pozostałych,które zostały juz wykonane.
12 wrz 21:18