matematykaszkolna.pl
Ciągi zadanie 2 Sebastian Porowski: Wykaz ,że ciąg an=5n−4n+2 jest rosnący
12 wrz 19:42
iteRacj@: Ciąg jest rosnący, jeśli an+1>an, czyli każdy wyraz jest większy od poprzedniego. Przekształcamy tę nierówność do postaci an+1−an>0. Teraz należy sprawdzić, jaki jest znak różnicy w podanym ciągu :
 5(n+1)−4 5n−4 
an+1−an=

= ... dokończ
 (n+1)+2 n+2 
12 wrz 19:54
Sebastian Porowski: Rozwiązałem ot w ten sposób czy jest dobrze : https://zapodaj.net/7c51f6252247d.jpg.html
12 wrz 20:04
iteRacj@: stanowczo nie! sprowadź do wspólnego mianownika oba ułamki, zapisz na wspólnej kresce ułamkowej, wykonaj odejmowanie
12 wrz 20:08
jc: A nie prościej tak
 5(n+2)−14 14 
an =

= 5 −

?
 n+2 n+2 
Jasne chyba, że dla wiekszych n mniej odejmujesz, zostaje więcej, czyli ciąg jest roznący.
12 wrz 20:24
Sebastian Porowski: W ten sposób?https://zapodaj.net/f3f9bff25902a.jpg.html
12 wrz 20:33
iteRacj@: Różnica jest obliczona poprawnie, teraz spróbuj odpowiedzieć na pytanie z 19:54.
 14 
Czy otrzymany wynik

jest zawsze większy od zera?
 (n+3)(n+2) 
I jaki w takim razie jest ciąg rosnący, malejący, stały? Czy sposób podany przez jc jest dla Ciebie jasny? Jest o wiele szybszy niż ten, który ja podałam.
12 wrz 20:44
Sebastian Porowski: Sposób podany przez Jc jest dla mnie niejasny,odnośnie Pana Pytania uważam,że z każdym razem ciag będzie malejący,ponieważ będzię zwiekszął mi się mianownik czyli ogólnie ułamek będzie malał?j
12 wrz 20:47
iteRacj@: To są dwa różne sposoby. W pierwszym porównujesz wyraz an+1 i an, odejmując je od siebie. Masz trzy możliwości an+1−an>0 → każdy wyraz jest większy od poprzedniego → ciąg rosnący an+1−an=0 → każdy wyraz jest taki sam → ciąg stały an+1−an<0 → każdy wyraz jest mniejszy od poprzedniego → ciąg malejący
 14 
tutaj różnica an+1−an=

>0
 (n+3)(n+2) 
 5n−4 
(bo licznik zawsze będzie dodatni i mianownik też) → ciąg an=

jest rosnący
 n+2 
W drugim sposobie jc przekształcasz tylko wyraz an ciągu, niczego nie odejmujesz i dlatego jest o wiele szybciej. Ale na co innego zwracasz uwagę, patrząc na wynik.
12 wrz 21:13
Sebastian Porowski: Panie Iteracja mówiać szczerze wole pierwszy sposób,ponieważ jest dla mnie jaśniejszy,dziękuje za pomoc w wykonaniu zadania. Wracam do analizowania go i pozostałych,które zostały juz wykonane.
12 wrz 21:18