graniastosłup
miki: przekątna sciany bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o długości 4 jest nachylona
do krawędzi podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz V i Pc tego graniastosłupa.
Pomóżcie proszę tylko bez sinusów bo nie miałam tego jeszcze w gimnazjum
z góry dziękuję łatwiejsze zadania jakoś mi idą ale to jest trochę trudne
12 wrz 19:32
Eta:

Korzystasz z trójkąta "ekierki " o kątach 30
o,60
o,90
o
to H=2 i a=2
√3
V= a
2*H= (2
√3)
2*2= ..= 24 [j
3]
P
c= 2a
2+4aH = 24+16
√3 = 8(3+2
√3) [j
2]
12 wrz 20:29
Mila:
Witaj
Eto, ja źle przeczytałam treść!
12 wrz 20:45
Eta:
Witaj
Milu
Aaaa ...bo nie wiedziałam czemu skasowałaś wpis
12 wrz 20:48
miki: bardzo dziękuję za pomoc fajnie, że nie piszesz tylko rozwiązania ale i wytłumaczysz co z
czego trzeba wyliczyc dzięki bardzo
12 wrz 20:56
12 wrz 21:00
Eta:
12 wrz 21:03