Macierze obrotu.
MrsHoney: Witam, czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak zapisywać macierze obrotu. Wokół osi x, y, z nie
mam żadnych problemów. Pojawią się jeżeli mam zapisać macierz obrotu wokół innej osi.
przykładowo
Mam obrót o 180 stopni wokół osi [110] macierz wygląda tak:
0 1 0
−1 0 0
0 0 1
a obrót o 180 stopni wokół osi [1−10] tak:
0 −1 0
−1 0 0
0 0 −1
Dlaczego tak ?
12 wrz 19:19
jc: [0 1 0]
[−1 0 0]
[0 0 1]
to obrót o 90o w okół osi [0 0 1]
Obrót o 180o względem osi [1 1 0] ma macierz:
[0 1 0]
[1 0 0]
[0 0 −1]
Obrót o 180o wokół osi [1 −1 0] ma macierz
[0 −1 0]
[−1 0 0]
[0 0 −1]
12 wrz 19:37
MrsHoney: A czy mogłabym prosić jeszcze o wytłumaczenie dlaczego tak ?
12 wrz 19:46
MrsHoney: I obrót wokół osi 001 o 90 stopni nie powinien wyglądać tak ?:
0 −1 0
1 0 0
0 0 1
12 wrz 20:08
jc: Rzecz nieco umowna. Po czym odróżnisz obrót w lewo od obrotu w prawo?
12 wrz 20:15
jc: Twoja macierz jest lepsza

Przynajmniej zgodna z umową przyjętą na płaszczyźnie.
12 wrz 20:16
jc: Można napisać ogólny wzór i podstawiać. W przypadkach, które opisałeś
łatwiej od razu pisać przekszatałcenie.
A jaki obrót reprezentuje macierz
[0 1 0]
[0 0 1] ?
[1 0 0]
Znajdź oś i kąt obrotu.
12 wrz 20:21
MrsHoney: 120 stopni wokół osi [110] ?
12 wrz 20:28
MrsHoney: Pomoże ktoś jeszcze dzisiaj? Skąd mam wiedzieć, że akurat obrót o 180 stopni wokół osi [1 −1
0]wygląda tak:
0 −1 0
−1 0 0
0 0 −1
12 wrz 21:32
jc: Narysuj sobie obrazek i oczytan, na co przechodzi wektor (x,y,z) lub po kolei na co przechodzą
wektory bazowe (1,0,0), (0,1,0), (0,0,1). Przy okazji, wektor wyznaczający oś
jest wektorem własnym z wartością własną = 1.
Co do mojego zadania, to faktycznie obrót o 120o, ale względem osi [1,1,1].
12 wrz 23:20
13 wrz 00:10
jc: n=(n1, n2, n2) oś obrotu, n2=1, a = kąt obrotu
[n12 + (n22+n32)cos a, n12n2(1−cos a) − n3sin a, n1n3(1−cos a) + n3sin a]
[n1n2(1−cos a) + n3sin a, n22+(n12+n32)cos a, n2n3(1−cos a) − n1 sin a ]
[n1n3(1−cos a) − n2 sin a, n2n3(1−cos a) + n1sina a, n32+(n12+n22) cos a]
Pisałem, że wzór jest skomplikowany.
13 wrz 00:33
MrsHoney: No rzeczywiście korzystanie z tego wzoru byłoby niezłą stratą czasu.
13 wrz 00:44
jc: Drugi wyraz w pierwszej linii: n1n2(1−cos a) − n3sin a
Spróbujmy. Oś [1,−1,0], a = 180
[n1,n2,n3] = [1/√2, −1/√2, 0]
1/2 − 1/2 = 0, −1/2 (1+1) − 0=−1, 0+0=0
itd
Teraz odkryłwm, że trzeci wyraz w pierwszym wierszu też jest źle napisany,
powinno być ... +n2sin a.
13 wrz 01:03