Wyznaczyć rozwiązanie równania różniczkowego
Lew: Wyznaczyć rozwiązanie równania różniczkowego y' = x + y spełniające warunek początkowy y(1) =
e.
12 wrz 19:11
Mariusz:
y' = y
ln|y|=x+ln|C|
y = Ce
x
y(x)=C(x)e
x
C'(x)e
x+C(x)e
x=x+C(x)e
x
C'(x)e
x=x
C'(x)=xe
−x
C(x)=−xe
−x+∫e
−xdx
C(x)=−(x+1)e
−x
y
s= −(x+1)e
−xe
x
y
s=−x−1
y = y
j+y
s
y = Ce
x−x−1
e =Ce−2
2+e=Ce
To równanie można rozwiązać podstawieniem
ale ja chciałem pokazać jak rozwiązywać równania liniowe pierwszego rzędu
12 wrz 19:50
Lew: Dzięki.
12 wrz 19:53