matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj zbieżność szeregu liczbowego
Lew:
n!
2
Zbadaj zbieżność szeregu liczbowego ∑(n=1 do
∞
)
. Sformułuj kryterium, które
n
2n
zastosujesz.
12 wrz 19:09
the foxi:
n!
a
n
=(
)
2
n
n
(n+1)!
a
n+1
=(
)
2
(n+1)
n+1
a
n+1
1
=...=
, więc z kryterium d'Alemberta szereg jest zbieżny.
a
n
e
2
12 wrz 21:30
Adamm:
n!
2
/n
2n
~ 2πne
−2n
∑ 2πne
−2n
jest oczywiście zbieżny, bo
n
√
2πne
−2n
→ e
−2
<1
12 wrz 22:09