Udowadnianie iniekcji/surjekcji złożeń funkcji
kuapuchy: 1. Udowodnij, że jeśli funkcje f(x) i g(x) są surjekcjami, to ich złożenie też jest surjekcją.
Czy zachodzi sytuacja odwrotna?
2. Udowodnij, że jeśli funkcje f(x) i g(x) są iniekcjami, to ich złożenie też jest iniekcją.
Czy zachodzi sytuacja odwrotna?
12 wrz 18:55
Milo: 1. Rozumiem, że f: X → Y i g: Y → Z
Weźmy dowolne z∊Z.
g jest na Z, więc istnieje y∊Y taki, że z = g(y).
f jest na Y, więc istnieje x∊X taki, że y = f(x)
Wtedy z = g(y) = g(f(x)), co kończy dowód.
Czy zachodzi sytuacja odwrotna? Niekoniecznie.
Niech X = {x}, Y = {y1,y2} i Z = {z}
Definiujemy f: f(x) = y1
Definiujemy g: g(y1) = g(y2) = z
Widać, że f nie jest na Y, ale złożenie f i g przeprowadza X = {x} na Z = {z}, więc jest na Z.
2.
Weźmy x1, x2 ∊ X − różne.
f jest iniekcją, więc f(x1) ≠ f(x2)
g jest iniekcją, więc g(f(x1)) ≠ g(f(x2))
i już.
Czy zachodzi sytuacja odwrotna? Nie − działa ten sam przykład.
Złożenie przeprowadza {x} na {z} więc jest różnowartościowe (bo w dziedzinie w ogóle nie ma 2
elementów), ale g iniekcją nie jest, bo g(y1) = g(y2) = z.
12 wrz 19:01
kuapuchy: Dziękuję! A jak wygląda to w przypadku bijekcji? Przedstawiam te dwa dowody, czy powinnam
zrobić to inaczej?
12 wrz 19:16