reszta z dzielenia dużych liczb
Blacky_PL: Cześć, mam problem z rozwiązywaniem zadań typu:
1.Znaleźć resztę z dzielenia liczby 9942 przez 41
2.Znaleźć resztę z dzielenia liczb 8085 przez 41
jak rozwiązywać ten typ zadań ?
Z góry dziękuję!
12 wrz 16:51
jc: 9940 = 1 (mod 41), nwd(99,81)=1, małe tw. Fermata
9942 = 912 = 172 = 2 (mod 41)
8040 = 1 (mod 41)
8080 = 1 (mod 41)
8085 = 805 = (−2)5 = −32 = 9 (mod 41)
12 wrz 18:17
Blacky_PL: 805 = (−2)5
skąd się wzięło to 805 to wiem, ale (−2)5 ? Mógłbyś mi wytłumaczyć ?
12 wrz 19:40
Adamm:
bo 80 = −2 (mod 41)
12 wrz 19:42
Blacky_PL: aa dziękuję!
Pozdrawiam i powodzenia!
12 wrz 22:18