trygonometria
trygonometria: Wykaż, że tożsamością jest równość:
sin2α * tg2α + 1 − cos2α = tg2α
12 wrz 16:00
ICSP: Zaczynasz od jednej strony i starasz się dojść do drugiej.
Proponuję zacząć od strony bardziej skomplikowanej czyli lewej.
12 wrz 16:10
trygonometria: Tak, tyle wiem. Zamieniłam 1−cos2α na sin2α i wyciągnęłam sin2α przed nawias − myślałam że
mi to coś da, ale chyba jednak nie bardzo. Może jakiś inny pomysł?
12 wrz 16:15
ICSP: i w nawiasie powinnaś mieć:
| | sin2α | | sin2α + cos2α | | 1 | |
tg2α + 1 = |
| + 1 = |
| = |
| |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
12 wrz 16:17
trygonometria: Zgadza się! Dziękuję!
12 wrz 16:22