...
kasia:
lim xsinx =
x−−−>0+
policzyc z reguly de l'Hospitala
12 wrz 15:50
Adamm:
x
sinx = e
sinx lnx
| | sinx | | lnx | |
limx→0+ sinx lnx = limx→0+ |
| * |
| |
| | x | | 1/x | |
i licz
12 wrz 16:11
mat: | | lnx | |
rozważ granice ln(xsinx)=sinx*lnx= |
| |
| | 1/sinx | |
12 wrz 16:14
mat: albo tak jak Adamm
12 wrz 16:14
kasia: lim x−>0+ sin(x)/x * In(x)/1/x = 0
i co dalej?
12 wrz 19:16
Jerzy:
| | lnx | |
Drugi raz reguła dla |
| |
| | 1/x | |
12 wrz 19:31
kasia: to tez wynosi 0
12 wrz 22:18
Adamm:
limx→0+ xsinx = limx→0+ elnx sinx = e0 = 1
w takich przypadkach często zapisujemy f(x)g(x) = eln(f(x)) g(x) i stosujemy regułę
l'Hopitala
do ln(f(x)) g(x)
12 wrz 22:23
piotr: czyli mamy e0 = 1
12 wrz 22:28
kasia: Ktoś chętny to rozpisać jak to powinno wygladać od a do z?
12 wrz 22:33
jc: Adamm napisał wszystko.
(sin x)/x →1, x→0
x ln x →0, x→0+
12 wrz 23:48
Jerzy:
| | lnx | | −∞ | |
19:31 lim{x→0+] |
| = [ |
| ] stosujemy regułę H |
| | 1/x | | ∞ | |
| | 1/x | |
...... = limx→0+ |
| = limx→0+ (− x )= 0 |
| | −1/x2 | |
13 wrz 09:52
jc: Prościej, bez reguły Hospitala, bez pochodnych, ...
ln t ≤ t − 1 < t
0<x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
0 < − |
| ln x = ln |
| < |
| |
| | 2 | | √x | | √x | |
| | √x | |
0 < − x ln x < |
| →0, x→0+ |
| | 2 | |
Dlatego x ln x →0, x→0+.
13 wrz 10:00
Jerzy:
Przeczytaj polecenie w treści zadania.
13 wrz 10:30