Zbadaj zbieżność całki
m4t: Zbadaj zbieżność całki
| | dx | | dx | | dx | |
01∫ |
| = 00,5∫ |
| + 0,51∫ |
| |
| | x2 − x | | x(x − 1) | | x(x − 1) | |
Od 0 do 0,5
| | | |
limx→0+ |
| = ∞, a więc obie całki są rozbieżne |
| | | |
Jak zrobić od 0,5 do 1?
Próbowałem z
ale wtedy wychodzi granica −
∞, a w warunkach kryterium porównawczego II jest napisane, że dla
−
∞ nie da się określić zbieżności całki
11 wrz 23:53
Adamm:
1.
wystarczy wykazać rozbieżność jednej z tej całek
2.
∫
00,5 1/x dx jest rozbieżna
12 wrz 00:32
m4t: | | dx | |
O ile dobrze dobrze rozumiem, jeśli wykażę rozbieżność całki 00,5 ∫ |
| to czy z |
| | x(x − 1) | |
| | dx | |
tego wynika rozbieżność całki 0,51∫ |
| ? Czy tyczy się to też całek zbieżnych? |
| | x(x − 1) | |
12 wrz 02:02
Adamm:
faktycznie tak jest, ale chcę żebyś zrozumiał dlaczego tak jest
gdyby jedna z tych całek była zbieżna, to moglibyśmy podstawić t = 1−x,
i wtedy zbieżna była by i druga
dlatego jedna jest zbieżna wtedy i tylko wtedy gdy druga jest
zdanie równoważne
jedna jest rozbieżna wtedy i tylko wtedy gdy druga jest
(p ⇔ q) ⇔ (¬p ⇔ ¬q)
drugie pytanie jest trochę bez sensu
12 wrz 02:15
m4t: Dziękuję
12 wrz 10:57