elipsa
olekturbo: Mam elipsę 9x2+y2 < 1
Jak mogę wyznaczyć jej promień?
Powoli rozumiem rozwiązywanie tych zadań
11 wrz 23:09
Adamm: elipsa raczej nie ma promienia...
11 wrz 23:29
olekturbo: mam elipsę 9x2+y2 < 1
jak wyznaczyć jakobian?
11 wrz 23:34
Adamm:
jakobian wyznaczasz jak robisz zamianę zmiennych
11 wrz 23:36
Mariusz:
Ad 11 wrz 2018 23:29
Adamm , ma i to dwa
Zapisz w postaci parametrycznej
x = 3cos(t)
y = sin(t)
i będziesz miał promienie
Adam przekrój Ziemi jest w przybliżeniu elipsą
a jak chyba wiesz Ziemia ma dwa promienie
R1=6378 km
R2=6357 km
12 wrz 09:07
Mariusz:
Chociaż promienie chyba lepiej widać z zespolonego równania elipsy
12 wrz 09:39
Mariusz:
Mamy dwa promienie ale nie są one stałe
Za to ich suma jest stała równa długości osi wielkiej
r1+r2=2a
12 wrz 09:48
Mariusz:
Trochę mi się pomyliło
Z równania parametrycznego widać półosie
Dla przekroju Ziemi też podałem półosie
Promienie widać z zespolonego równania elipsy
|z−z1| + |z−z2| = 2a
z1 , z2 Liczby zespolone reprezentujące ogniska elipsy
z Liczba zespolona reprezentująca punkt na elipsie
a Długość półosi wielkiej elipsy
Przydałaby się edycja wpisów
12 wrz 10:12
kerajs:
1) Współrzędne kartezjańskie
y
2<1−9x
2
|y|<
√1−9x2∧1−9x
2≥0
z założenia dostaję:
a ograniczenie y−greka
−
√1−9x2≤y≤
√1−9x2
2) Współrzędne biegunowe
9r
2 cos
2t+r
2 sin
2t<1
r
2(1+8 cos
2t)<1
stąd
0≤t≤2π
3) współrzędne eliptyczne
y=r sin t
wstawione do nierówności z elipsą dają koło
| | 1 | |
9( |
| r cos t)2+(r sin t)2<1 |
| | 3 | |
r
2<1
stąd
0≤t≤2π
0≤r<1
15 wrz 15:30