całka
olekturbo: 2. Oblicz całkę po zbiorze D= {(x,y,z)R
3: 0<x, 0<y,0<z<2
i (x,y) leżącym wewnątrz elipsy x
2+4y
2<1}
to zacząłem tak:
x = rcosα
y = rsinα
D:
0 < r < 1
0 < α < π
liczę całke po z:
| | z2 | |
(x+y+z) dz = xz + yz + |
| = 2x+2y+2 |
| | 2 | |
i nie wiem co teraz
11 wrz 22:49
olekturbo: ∫((2rcosα + 2rsinα +2)*r)dα ?
11 wrz 22:55
kerajs: 1. Bo mieszasz wspólrzędne kartezjańskie z cylindrycznymi.
2. Wiesz że liczysz w pierwszym oktancie?
3. A skąd masz funkcę podcałkową
4. może lepsze byłyby takie
x=r cos α
11 wrz 22:56
olekturbo: Masz rację. Nie podałem funkcji podcałkowej.
(x+y+z)dxdydz
11 wrz 23:01
kerajs: Sugeruję
x = rcosα
D:
0 < r < 1
0<z<2
15 wrz 15:33