Narysuj
Do: Narysuj wykres y=ctg 3x
11 wrz 22:22
11 wrz 22:24
11 wrz 22:24
Do: Dziękuję à skąd wiemy że asymptota jest co pi/3
11 wrz 22:26
the foxi:
| | π | |
jeśli x= |
| , to 3x=π, więc ctgπ nie istnieje |
| | 3 | |
| | 2π | |
tak samo x= |
| , 3x=2π − ctg2π też nie istnieje |
| | 3 | |
normalna asymptota powtarza się co π
11 wrz 22:34
Maciess: Podstawowy okres ctg(x) wynosi T=π. Jeśli dokładamy jakis współczynnik do argumentu x to okres
T wygląda tak
| | π | |
ctg(ax) ⇒ T= |
| w tym wypadku nasze a=3. |
| | a | |
11 wrz 22:36