Zamienić kolejność całkowania.
puszka_malutka:

Zamienić kolejność całkowania.
∫ dy ∫ f(x,y) dx
Granice całkowania: y
2 ≤ x ≤ 2−y
0 ≤ y ≤ 1
Przekształciłam odpowiednio i narysowałam sobie wykres. Podpowie ktoś, o który obszar chodzi?
Czarna oś x to y = 0
Czerwony to y = 1
Niebieski to y = 2 − x
Zielony to y =
√x
Czy tu chodzi o to, że jest to obszar, który trzeba podzielić na odpowiednio dwie całki z dwoma
różnymi granicami całkowania?
11 wrz 22:20
puszka_malutka: Czy w takim wypadku, będzie to taka nowa dziedzina całkowania?
0 ≤ x ≤ 2
2 − x ≤ y ≤ √x
11 wrz 22:26
kerajs: D1:
0≤x≤1
√x≤y≤1
D2:
0≤x≤1
1}≤y≤2−x
11 wrz 22:34
puszka_malutka: A jednak trzeba podzielić! Awww!
11 wrz 22:39