całeczka
olekturbo: 1. Oblicz całkę po zbiorze D: R2 leżącym pomiędzy prostą y=x+2 i parabolą y=x2
całka: (x2y+1) dxdy
jak wyznaczyć przedziały całkowania? mam z tym problem, pozniej calke juz policze...
11 wrz 22:10
olekturbo: ja bym dał tak:
y − 2 ≤ x ≤ √y
0 ≤ y ≤ 2
11 wrz 22:13
olekturbo: chociaż nie,
1 ≤ x ≤ √y
0 ≤ y ≤ x + 2
dobrze mysle?
11 wrz 22:15
olekturbo: Zmieniam znowu:
−1 <= x <= 2
x2 <= y <= x+2
11 wrz 22:20
kerajs: x+2=x2
x=−1⋁x=2
−1≤x≤2
x2≤y≤x+2
11 wrz 22:22
olekturbo: dzieki, powoli kumam o co chodzi
11 wrz 22:23
Mila:

x
2=x+2
x
2−x−2=0
x=−1 lub x=2
−1∫
2[
y=x2∫
y=x+2(x
2y+1)dy]dx
11 wrz 22:26
olekturbo: Jakby się komuś chciało policzyć to chętnie porównałbym wynik
całka po dy = 2x3+x2+x+2
ostatecznie: 18
11 wrz 22:30
kerajs: Dobrze.
11 wrz 22:51
Mila:
Mam inny wynik.
Oblicz jeszcze raz całkę po dy, potem po dx.
11 wrz 22:59
11 wrz 23:08
kerajs:
@ Mila
Skoro dwóm osobom wyszło tak samo, to jakie są szanse że obie policzyły błędnie, a Ty
prawidłowo?
15 wrz 15:07
15 wrz 20:24
kerajs: 18 to dobry wynik dla
∫
−12(2x
3+x
2+x+2)dx
Jednak błędna jest ta funkcja podcałkowa.Powinno być:
| | 1 | | 1 | |
∫−12(− |
| x6+ |
| x4+2x3+x2+x+2)dx |
| | 2 | | 2 | |
16 wrz 14:57
Mila:
16 wrz 23:17