Wyznacz granicę ciągu
karok: Wyznacz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an, jeśli:
an= (5+ 3/n2) (2+1/ √n)
11 wrz 22:01
kerajs: wstaw za n nieskończoność i wynik masz od razu g=5/2
11 wrz 22:03
karok: dlaczego nieskonczonosc?
11 wrz 22:06
Maciess: | | 5 | |
Wolfram podaje 10. I mi tez tak wyszło. g= |
| to jakby była kreska ułamkowa między |
| | 2 | |
nawiasami.
11 wrz 22:11
Maciess: Jeśli podstawisz sobie pod n nieskończoność, to masz dwa wyrażenia które dążą do 0.
| 3 | |
| podstawiaj sobie za n coraz większe wartości i zobacz co się dzieje z wartością tego |
| n2 | |
ułamka. Wraz ze wzrostem n, ułamek staje się mniejszy i mniejszy... Dąży do 0.
11 wrz 22:15
kerajs: Aaa, czyli tam było mnożenie nawiasów, a nie dzielenie. Sorry,
11 wrz 22:37