Z podziałem na RORJ, RSRN, RORN
Gulpin97: Oblicz metodą analityczną:
y"+4y'=3sin(t)+10cos(3t)
11 wrz 20:27
xyza: nie mam zielonego pojęcia co to RORJ czy inne rojsrojsy
ale ja bym to zrobił tak:
r2 + 4r = 0 −−> r(r+4) = 0 −−> r = 0 lub r = − 4
yj = C1e−4x + C2e0x = C1e−4x + C2
pozostało do rozwiązania:
yp = 3sin(t) + 10cos(3t)
Gdyby był ten sam kąt (w obu miejscach "t" albo "3t") to ok
ale tak to nie jestem pewien, a rozpatrując dwa przypadki czyli yp1 i yp2
to trochę dużo pisania, więc może ktoś inny się wypowie.
11 wrz 20:59
Gulpin97: z tymi skrótami to chodziło właśnie o równanie jednorodne, niejednorodne itd. i mi właśnie
chodzi bardziej o ten 2 etap gdzie trzeba obliczyć równanie niejednorodne
11 wrz 21:14
Mariusz:
Jeżeli chodzi o przewidywanie to tak trzeba rozpatrzeć dwa przypadki
sumują przewidywania dla każdego z nich
Ja jednak wolę uzmiennienie stałych
Rozwiązujemy jednorodne i dostajemy całki szczególne
y1=e−4t
y2=1
Zakładamy że całka równania niejednorodnego jest postaci
y=C1(t)e−4t+C2(t)
Po wstawieniu do równania dostajemy układ równań
C1'(t)e−4t+C1'(t)=0
−4C1'(t)e−4t =3sin(t)+10cos(3t)
Na ogół ten układ możesz rozwiązać metodami znanymi z algebry liniowej
jak metoda Cramera czy macierzowo , mnożąc lewostronnie przez macierz odwrotną
Tutaj macierz główna tego układu jest trójkątna i można go łatwo rozwiązać metodą podstawiania
To równanie można też sprowadzić do równania pierwszego rzędu
12 wrz 07:53
Mariusz:
W tym układzie jest literówka w indeksie
C1'(t)e−4t+C2'(t)=0
−4C1'(t)e−4t =3sin(t)+10cos(3t)
12 wrz 08:02
kerajs: RONJ (rozwiązanie ogólne równania jednorodnego)
y
o=C
1e
−4t+C
2
RONJ (rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego)
| | −3 | | −12 | | 8 | | −6 | |
ys= |
| sin t + |
| cos t + |
| sin 3t + |
| cos 3t |
| | 17 | | 17 | | 15 | | 15 | |
RONJ (rozwiązanie ogólne równania niejednorodnego)
| | −3 | | −12 | | 8 | | −6 | |
y=yo+ys=C1e−4t+C2+ |
| sin t + |
| cos t + |
| sin 3t + |
| cos 3t |
| | 17 | | 17 | | 15 | | 15 | |
12 wrz 08:24