Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami - całka podwójna.
puszka_malutka: Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
z = 10 − x2 − u2
z = √x2 + y2 − 2
Jak się za to zabrać? Wzorem?
11 wrz 19:31
kerajs: Te hiperpłowierzchnie nie ograniczają żadnej hiperprzestrzeni.
A może tam miał być y−grek zamiast u?
11 wrz 19:42
puszka_malutka: Taaak, y!
Błąd przy wpisywaniu, przepraszam. Chodziło mi o 10 − x2 − y2
11 wrz 20:03
puszka_malutka: Zastanawiam się, bo żeby to policzyć ze wzoru, muszę znać D
Aby to znać, muszę przyrównać do siebie "z" i obliczyć układ równań.
10 − x2 − y2 = √x2 + y2 − 2
12 = √x2+y2 + x2 + y2
No nie wiem czy coś mi z tego wyjdzie teraz...
11 wrz 20:54
puszka_malutka: Przepraszam, jakieś głupoty pewnie po prostu piszę.
Nie wiem za nic jak się wgryźć co do D.
11 wrz 21:01
kerajs: wygodniej tak:
z=√10−z−2 ⋀ −2≤z≤10
z2+4z+4=10−z
z=1 ⋁ z=−6
z=1→x2+y2=9
−3≤x≤3
−√9−x2≤y≤√9−x2
√x2+y2−2≤z≤10−x2−y2
Przejście na cylindryczne da:
0≤α≤2π
0≤r≤3
r−2≤z≤10−r2
nie zapomnij o jakobianie
11 wrz 21:11
puszka_malutka: kerajs, czy mógłbyś rozpisać mi dalsze kroki co mam zrobić?
Przyznaję, że wcześniejsze przykłady, które ja liczyłam, wyglądały o wiele prościej.
Czuję się bardzo zagubiona teraz co mam dalej zrobić z tym przejściem.
11 wrz 21:42
kerajs: Mógłbym, ale jak wiesz ten edytor nie jest do tego przystosowany, a dziś więcej już nie
zdzierżę karykaturalnego wyglądu całek oznaczonych.
Tak naprawdę to wystarczy wstawić granice całkowania i całkować.
11 wrz 22:02
puszka_malutka: Ja czasami wrzucam linki do obrazków z moim zeszytem i notatkami, co by to lepiej wyglądało.

Czy z tego co napisałeś, widać już granice całkowania?
Dokończę jedno inne zadanie i postaram się to jakoś ogarnąć od początku.
11 wrz 22:08
piotr: | | 99π | |
∫02π∫03∫r−210−r2r dz dr dφ = |
| |
| | 2 | |
11 wrz 22:13