Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu
zadanie: 1−2cosα+cos2α
Po zastosowaniu wzorów:
sin2α+cos2α−2cosα+cos2α−sin2α = cos2α−2cosα+cos2α = 2cos2α−2cosα
Dalej nie potrafię, nawet nie jestem pewien czy dobrze rozpocząłem. Wynik to −4cosα sin2α/2 Z
góry dziękuję za pomoc.
11 wrz 17:57
ICSP: | | α | | α | | α | | α | |
= 2cosα(cosα − 1) = 2cosα( cos2 |
| − sin2 |
| − sin2 |
| − cos2 |
| ) = ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
11 wrz 18:02
zadanie:
| | α | | α | | α | | α | |
= 2cosα(−sin2 |
| −sin2 |
| ) = 2cosα(−2sin2 |
| ) = −4cosα sin2 |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Dziękuję ICSP za pomoc
11 wrz 18:23