ABCD
Si: Równaniem różniczkowym pierwszego rzędu liniowym jest równanie:
A. y' − x
2y − tgx = 0
B. y' − xlnx = x
2
C. y' + xy − sin(xy) = 0
I teraz moje pytanie, skąd to wiedzieć? Jak odróżnić to od równania o zmiennych rozdzielonych?
Wzór mówi:
y' + p(x)y = f(x)
więc w sumie to pasuje C
11 wrz 17:40
kerajs: To pasuje tylko do A
11 wrz 17:49
Si: czemu
11 wrz 17:54
Si: przecież jest tam minus przed funkcją iksa
11 wrz 17:55
11 wrz 17:56
Si: tak powinno brzmieć D
11 wrz 17:56
kerajs: To po co pytasz skoro wiesz lepiej.
Nadal twierdzę że równaniem liniowym jest wyłącznie równanie A::
p(x)=−x2
f(x)=tg x
11 wrz 18:06
Mariusz:
kerajs jeśli dla ciebie równanie liniowe to tylko niejednorodne to tak
Równanie D jest zarówno
o rozdzielonych zmiennych jak i jednorodne jak i liniowe jednorodne
Teraz dlaczego C nie jest liniowe
y jest argumentem sinusa
B na upartego mogłoby być zarówno o rozdzielonych zmiennych
jak i liniowe
Dla równania liniowego "wzór" podałeś
Dla równania o rozdzielonych zmiennych masz "wzór"
y'=f(x)g(y)
12 wrz 08:21