Wartości cosinusów i sinusów
puszka_malutka: W jaki sposób interpretować takie wartości?
sin 2*n*π
sin 2*n*0
cos 2*n*0
cos 2*n*π
Rozumiem, że liczymy to z całości, czyli z 2*n*π
czyli
sin 2*n*0 = sin 0 = 0
cos 2*n*0 = cos 0 = π/2
a co z pozostałymi przykładami, gdzie jest n? funkcje trygonometryczne są funkcjami okresowymi,
więc czy to 2nπ mogę uznać jako 2π?
Związek ma to z szeregiem Fouriera.
11 wrz 17:27
kerajs: n jest liczbą naturalną Dlatego:
sin n2π=0
sin 0=0
cos 0=1
cos n2π=1
cos nπ to 1 dla parzystych n, lub −1 dla nieparzystych n
11 wrz 18:17
puszka_malutka: Dziękuję!
11 wrz 19:29
11 wrz 19:40