funkcja wykladnicza
funkcja: Rozwiąż:
4x + 2(x+1) <= 15
Zamieniłam 4 na potęgę 2, 15 przeniosłam na lewą stronę. Zrobiłam podstawenie t=2x i
otrzymałam nierówność:
t2 + 2t − 15<=0
wyszło mi, że
t=−5 (sprzeczność)
t=3
i jak to rozwiązać? a może popełniłam gdzieś błąd?
11 wrz 16:05
funkcja: może tak:
log2 (2
x) =log2 3
x=log2 3
11 wrz 16:09
Tadeusz:
idąc po lesie trzeba:
− znać trochę ścieżki
− w każdej chwili wiedizeć w którym miejscu tej sciezki jesteśmy

!
Rozwiązujesz NIERÓWNOSĆ

!
11 wrz 16:21
Tadeusz: jeśli nie ogarniesz daj głos

... pomogę
11 wrz 16:31
funkcja: Tak tak, wiem, że trzeba zakończyć to rysunkiem. Chodzi mi tylko o to miejsce zerowe, czy
dobrze je wyznaczyłam z tym logarytmem?
11 wrz 16:34
funkcja: moja odpowiedź: x należy (−nieskończoność, log2 3>
11 wrz 16:35
funkcja: Prawidłowa odpowiedź?
11 wrz 16:36
Tadeusz:
... miejsca zerowe dotyczą równania z podstawienia.
Teraz parabolka i nanieś ograniczenie z założenia.
11 wrz 16:36
Tadeusz: BINGO
11 wrz 16:37
funkcja: Dzięki! Po prostu nie byłam pewna czy
2x =3
mogę rozwiązać tak:
log2 (2x) =log2 3
x=log2 3
11 wrz 16:41
Tadeusz:
zbędna zabawa ... wprost z definicji logarytmu ... ale błędu w tym nie ma
11 wrz 16:58
funkcja: A jak Ty byś to zrobil?
11 wrz 17:20