Granica Heinego funkcje wielokrotne
puszka_malutka: Funkcje wielokrotne granice wg. definicji Heinego
Otóż mam
| | x2y | |
lim (x,y) → 0, 0 |
| |
| | x4+x2 | |
Według definicji próbuję stworzyć dowolne ciągi zbiegające do zera. Próbuję podstawić coś
typowego, jednak niezbyt mi to wychodzi.
czyli mam potem granicę
?
Nie rozumiem, jakie złe podstawienie robię, że mi jakoś dziwnie wychodzi.
Mam jeszcze drugą funkcję:
| | 2xy | |
lim (x,y) → 0, 0 |
| |
| | x2+x2 | |
i w niej również dziwne rzeczy mi wychodzą. Co powinnam przyjąć jako x
n i y
n kiedy w liczniku
mam mnożenie?
11 wrz 13:43
Adamm:
1. spróbuj z (x, y) = (r, r2) oraz (x, y) = (r, 0) przy r→0
2. (x, y)=(r, r) oraz (x, y) = (r, 0)
11 wrz 13:49
Adamm:
skoro definicja Heine'go, to możesz zastąpić r przez 1/n
na to samo wyjdzie
11 wrz 13:50
puszka_malutka: Dla pierwszego przypadku (tam przy wpisywaniu się pomyliłam, bo powinno być x
4 + y
2, ale to
chyba widać z obliczeń) proszę o spojrzenie czy dobrze robię.
1. (x, y) = (r, r
2) gdzie r = 1/n
| r2 * r2 | | r4 | | r4 | | r2 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| r4 + r2 | | r4+r2 | | r2(r2 + 1) | | r2+1 | |
(x, y) = (r, 0)
11 wrz 14:09
11 wrz 14:12
puszka_malutka: Ach dobra, nie umiem liczyć, ale teraz już to widzę.
11 wrz 14:29
puszka_malutka: Och, dziękuję również bardzo za sugestię w drugim przykładzie, odpowiednio w granicy wyszło mi
1 oraz 0.
11 wrz 14:39
11 wrz 14:39