Całka nieoznaczona - metoda podstawiania.
kemr: Mam z tym kłopot, do zrobienia metodą podstawiania.
| | sin(2√x) | | 1 | |
∫ |
| dx rozbijam to sobie na ∫ |
| * sin(2√x)dx |
| | √x | | √x | |
| | 1 | |
Przyjmuję t = sin2√x, dt = cos(2√x) * |
| i tutaj problem, coś mi nie pyka. |
| | 2√x | |
Ktoś jest w stanie powiedzieć gdzie robię błąd?
11 wrz 12:43
Jerzy:
Źle policzona pochodna z sin(2√x)
11 wrz 12:45
Jerzy:
A poza tym,żłe podstawienie. Podstaw: 2√x = t
11 wrz 12:49
kemr: | | 1 | |
Hm, przy podstawieniu t = 2√x, dt = |
| dx, |
| | √x | |
= ∫ sint dt
= −cost + C
= −cos(∫2√x) + C?
11 wrz 12:55
Jerzy:
Teraz jest dobrze. Dla sprawdzenia policz pochodną wyniku.
11 wrz 12:57
kemr: Zgadza się.
| | 1 | |
Jeszcze miałbym pytanie do pochodnej sin2√x, czy poprawnie jest cos(2√x) * |
| ? |
| | √x | |
Zapomniałem, że stałą przepisujemy przy iloczynie i liczymy tam, gdzie są 'x'
11 wrz 13:00
Jerzy:
Tak.
| | 1 | |
(sin(2√x))' = cos(2√x)* |
| *2 |
| | 2√x | |
11 wrz 13:03
kemr: Ok, to wszystko już jasne, dzięki za pomoc
11 wrz 13:04