Oblicz zbiór wartości funkcji
fns: | | π | | π | |
f(x) = tan(x) + cot(x) −−> x należy do < |
| , |
| > |
| | 6 | | 3 | |
obliczyłem wartość funkcji na krańcach przedziału, ale nie wiem jak znaleść drugą część
przedziału zbioru wartości.
jest to zadanie z liceum, więc odpada liczenie pochodej tej funkcji i szukanie ekstremum.
10 wrz 21:18
Adamm:
u=tg(x)
skoro x∊[π/6, π/3], to u∊[
√3/3,
√3]
zadanie zostało sprowadzone to prostszego zadania
10 wrz 21:24
Adamm: do*
10 wrz 21:24
the foxi:
| | 1 | |
f(x)=tan(x)+ |
| ≥2 dla tan(x)>0, przy czym równość zachodzi dla x=1 |
| | tan(x) | |
x=1 należy do przedziału, zatem najmniejsza wartość jest równa 2
| | π | | π | |
a największa? wybierz większą spośród |
| i |
| |
| | 6 | | 3 | |
10 wrz 21:30
the foxi:
można też tak, ale funkcji cosecans nie ma w liceum:
| | sin(x) | | cos(x) | | 1 | |
f(x)= |
| + |
| = |
| = |
| | cos(x) | | sin(x) | | sin(x)cos(x) | |
| | 1 | | 2 | |
=2* |
| = |
| =2csc(2x) |
| | 2sin(x)cos(x) | | sin(2x) | |
| | π | |
dla x∊(0; |
| ) mamy csc2x∊[1;+∞) |
| | 2 | |
więc 2csc(2x)∊[2;+
∞)
zatem minimum to 2, a największa to jedna z wartości skrajnych z podanego przedziału
10 wrz 21:35
fns: @the foxi:
czemu tan(x) + cot(x) ≥ 2
10 wrz 21:35
Adamm:
@foxi
z nierówności nie wynika że gdy x=π/3 lub gdy x=π/6 mamy wartość najmniejszą
10 wrz 21:36
Adamm: największą*
10 wrz 21:36
the foxi:
fns:
jedna z nierówności, które warto znać
(x−1)
2≥0
x
2−2x+1≥0
x
2+1≥2x |dzielimy obie strony przez
dodatni x
Adamm:
hmm, faktycznie, wzorowałem się na wykresie tej funkcji, ale masz rację
aczkolwiek wartość najmniejsza jest jednak równa 2
10 wrz 21:41
Adamm:
wystarczy zauważyć że dla u≥1 funkcja rośnie
gdy u≥v≥1
| | (v−u)(1−uv) | |
f(u) − f(v) = |
| ≥0 |
| | uv | |
skoro f(u) dla u≥1 rośnie, to f(u) dla 0<u≤1 musi maleć
widać to gdy zastąpimy f(u) przez f(1/u)
10 wrz 21:48
Adamm:
powinienem zastąpić f(u) czymś w rodzaju f*(u)
oznaczenia mogą być mylące, nie powinno się tak robić
10 wrz 21:51
Mila:
| | sin2x+cosx | | π | | π | |
f(x)= |
| i x∊< |
| , |
| > |
| | sinx*cosx | | 6 | | 3 | |
| | π | |
W przedziale (0, |
| ) funkcja |
| | 2 | |
| | π | | π | | π | |
y=sin(2x) ma największą wartość dla x= |
| ∊< |
| , |
| > |
| | 4 | | 6 | | 3 | |
| | π | |
f( |
| )=2 − najmniejsza wartość f(x) |
| | 4 | |
| | π | | 2 | | 2 | | 4 | |
f( |
| )= |
| = |
| = |
| największa wartość f(x) dla x∊D |
| | 3 | | | | | | √3 | |
10 wrz 22:04