Szansa na opad deszczu
User12: W ciągu ostatnich kilku lat na pustyni deszcz padał 5 dni w roku. Prognoza pogody przewiduje na
jutrzejszy dzień deszcz. Jakie jest prawdopodobieństwo, że istotnie spadnie deszcz, jeśli
wiadomo, że prognozowano deszcz w 90% przypadków, gdy rzeczywiście padał i w 10% przypadków,
gdy deszcz nie padał. (Przyjąć, że rok ma 365 dni.)
10 wrz 20:50
iteRacj@: Prawdopodobieństwo, że dniu jutrzejszym spadnie zapowiadany deszcz wynosi 90%. (?)
10 wrz 23:08
Pytający:
A // dni takie, że spadł deszcz
B // dni takie, że prognozowano, że spadnie deszcz
|Ω|=365 // dni roku
| | |A∩B| | | 5*0,9 | | 1 | |
P(A|B)= |
| = |
| = |
| ≈11,1% |
| | |B| | | 5*0,9+360*0,1 | | 9 | |
11 wrz 01:07
iteRacj@:
no tak, to jednak pustynia i na deszcz nie ma co za bardzo liczyć...
11 wrz 06:40