Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych 4 zadań. Nie mogę ich obliczyć a pisze prace,
KatarzynaP: Witam, chciałabym prosić o pomoc. Piszę prace magisterską i otrzymała od promotora zadania z
rachunku prawdopodobieństwa, niestety nie potrafię sama tego obliczyć. Czy ktoś jest w stanie
obliczyć wyniki z tych 4 zadań? Jest to dla mnie na wagę złota. Będę dozgonnie wdzięczna!
1. Wyobraź sobie, że 50 razy rzucasz pięciościenną kostką do gry. Ile razy, średnio, na te 50
rzutów wypadnie nieparzysta liczba (1, 3 lub 5)? W odpowiedzi napisz liczbę rzutów spośród 50.
2. Na 1000 mieszkańców małej wioski 500 jest członkami chóru. Spośród tych 500 członków chóru
100 to mężczyźni. Spośród pozostałych 500 mieszkańców wioski, którzy nie są w chórze, 300 to
mężczyźni. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany mężczyzna jest członkiem chóru.
Prosimy wyrazić prawdopodobieństwo w procentach.
3. Wyobraź sobie, że rzucasz źle wyważoną kostką o 6 ścianach. Prawdopodobieństwo, że wpadnie
szóstka, jest dwa razy większe niż prawdopodobieństwo dowolnego innego wyniku. Średnio, na ile
rzutów spośród 70 wypadnie szóstka? Liczbę proszę zapisz w odpowiedzi.
4. W pewnym lesie 20% grzybów to grzyby czerwone, 50% brązowe, a 30% białe. Czerwony grzyb jest
trujący z prawdopodobieństwem 20%. Grzyb, który nie jest czerwony, jest trujący z
prawdopodobieństwem 5%. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany trujący grzyb w tym
lesie jest czerwony? Zapisz proszę liczbę procentową w odpowiedzi.
10 wrz 19:51
Adamm:
nie będę robić za ciebie, ale możemy dyskutować
1.
jakie są twoje pomysły
10 wrz 20:03
Adamm:
czy wiesz co chcemy obliczyć w tym pierwszym zadaniu?
możesz to opisać matematycznie?
10 wrz 20:06
kokos: Te zadania mogłoby zrobić dziecko w podstawówce
10 wrz 21:00
Adamm: Trudne nie są, ale aż tak to bym się nie zapędzał. Przeceniasz dzieci w podstawówce.
10 wrz 21:03
iteRacj@:
To nie są zadania z podstawówki, ale z Wydziału Filozoficznego Rutgers University. Polską część
badania realizuje Koło Filozofii Eksperymentalnej.
Do rozwiązania nie jest wymagane żadne wykształcenie (moje rozwiązanie to potwierdza).
http://www.xphi-europe.org/kotek/#kotek
10 wrz 21:27
Adamm:
@ite
no nie wiem
kilka jest z wartością oczekiwaną
byle kto tego nie rozwiąże, do tego jest potrzebna wiedza
10 wrz 21:28
iteRacj@:
autorka pytanie już się pewnie nie odezwie...
10 wrz 21:29
iteRacj@: Proszę o usunięcie tego mojego wpisu z rozwiązaniem, nie sprawdzałam wcześniej,
skąd są te zadania.
Nie ma sensu taka ankieta z czyimś rozwiązaniem...
10 wrz 21:59
Katarzynap: Dostałam je od promotora, mam już zrobiona ankietę z nimi własnej roboty, a te pytania są
końcowa faza etapu. Magisterka z psychlogii, nie potrzebuje się tego uczyc, tylko potrzebuje
wyniki żeby zobaczyć kto był najbliżej poprawnej odpowiedzi. Nie pytałam o komentarze i wasze
opinie trudności zadania. Nie interesuje mnie to ani też innych. Nie znasz odpowiedzi to nie
pisz w ogóle. Jeśli ktoś zna odpowiedzi go proszę o pomoc.
10 wrz 23:43
Adamm:
Dziwne... niby tylko wyniki, żeby zobaczyć kto najbliżej,
a wcześniej było "nie potrafię sama obliczyć"
Coś tu śmierdzi
10 wrz 23:58
Adamm:
A komentarze i opinie, tak to już na tym forum jest. Zresztą, chamstwo zwykłe
11 wrz 00:01
iteRacj@:
To jest forum przeznaczone do wspólnego szukania rozwiązań i wymiany opinii. Między innymi na
temat tego, jak trudne są wpisane zadania. Komentarze i dyskusje użytkowników są częścią forum
i nie potrzeba na nie niczyjej zgody.
Nie jest to biuro zleceń typu "zrób to i zamknij się".
11 wrz 06:55
kerajs:
Nie znam odpowiedzi, ale mogę przedstawić swoje typy: 25 , 1/4 , 47 , 53,(3)%
Coś to pomogło? Nie sadzę.
A przy okazji, co to znaczy: nie jest / jest normalne użyte we wcześniejszych pytaniach
ankiety?
11 wrz 09:29