z
poziomka: W trapez prostokątny wpisano okrąg, punkt styczności okręgu z dłuższym ramieniem dzieli to
ramię na odcinki długości 6cm i 24cm. Oblicz obwód trapezu
10 wrz 16:05
ICSP:

zielony = 24 − 6 = 18
szary = 2r
Twierdzenie Pitagorasa dla trójkąta z niebieskim kątem prostym daje
4r
2 + 18
2 = 30
2
4r
2 = (30 − 18)(30 + 18) = 12 * 48
r
2 = 3 * 48 = 9 * 16
r = 3*4 = 12
Obw = 2(2r + 30) = ...
10 wrz 16:22
Mila:

II sposób
1)Sumy boków przeciwległych są równe
2) ΔCOB− trójkąt prostokątny
OE⊥BC
r
2=6*24=144
r=12
|AD|=2r=24
Ob
ABCD=2*(6+24+24)=2*54=108
10 wrz 19:00
Eta:
Obwód : L=4r+60 = 48+60=108
10 wrz 19:23