matematykaszkolna.pl
Granica funkcji wielu zmiennych - definicja Heinego puszka_malutka: Na podstawie definicji Heinego obliczyć granicę funkcji lub wykazać, że dana granica nie istnieje.
 1 − cos (x2 + y2) 
lim(x,y)→(0,0) =

(x2 +y2)2 
Definicję Heinego znam, jednak przy podstawieniach wychodzi mi dzielenie przez zero. Ponoć tą funkcję należy zapisać w inny sposób − za pomocą podstawienia "t". Czy ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć, jak miałoby coś takiego wyglądać? A w tej funkcji:
 π(x2+y2) 
lim(x,y)→(0,0) =

x2+y22 − π 
 x2+y22 + π 
Należy przemnożyć wszystko przez

żeby ogarnąć ułamek?
 x2+y22 + π 
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
10 wrz 10:09
Adamm: weźmy dowolny ciąg (xn, yn) ≠ (0, 0)
 1−cos(xn2+yn2) 
f(xn, yn) =

(xn2+yn2)2 
un = xn2+yn2 → 0
1−cos(un) 

un2 
poradzisz sobie z tą granicą?
10 wrz 11:43
Adamm: druga tak samo, tak naprawdę granica jednej zmiennej u = x2+y2
 πu 
lim(x, y)→(0, 0) f = limu→0

u+π2−π 
10 wrz 11:46
grzest: Innym, dobrym sposobem obliczenia tej granicy jest wprowadzenie współrzędnych biegunowuch: x=rcos φ y=rsin φ. Mamy
 1−cos(x2+y2) 
lim(x,y)→(0,0)

=
 (x2+y2)2 
 1−cos(r2) 2rsin r2 1 
=lim(x,y)→(0,0)

=H=lim(x,y)→(0,0)

=

.
 r4 4r3 2 
Granica ta nie zależy od kąta φ, nie zależy więc od drogi po której zbiega (x,y) do (0,0). Wynika stąd, że granica istnieje i równa się 1/2.
10 wrz 11:46
puszka_malutka: Dziękuję za podpowiedź co do pierwszej.
 1− cos x 1 
Poradziłam sobie z granicą z cosinusem ze wzoru

=

x2 2 
Ten drugi sposób też jest bardzo ciekawy, choć jeszcze nie umiem współrzędnych biegunowych na tyle, by to ogarnąć. Biorę się już za drugi przykład do przeliczenia.
11 wrz 14:20
puszka_malutka: Co do drugiego, wyszło mi tak: https://zapodaj.net/756fc39ccfb9b.jpg.html Wrzucam foto, bo juz troche nie mam sily reczne tego wpisywac, a bardzo zalezy mi na spojrzeniu, czy jest poprawnie.
11 wrz 14:33
Adamm: Z jednej strony dobrze, ale z drugiej, gubisz "lim", czyli znak granicy. Tak być nie powinno
11 wrz 14:36
puszka_malutka: Rozumiem, bardzo dziękuję za sugestię. Postaram się jak najbardziej pamiętać o znaku granicy, szczególnie na pracach pisemnych.
11 wrz 14:40
grzest: @puszka malutka: W rozwiązaniu zadania drugiego, oprócz słusznej uwagi Adamma o opuszczonym znaku granicy, masz błąd w przedostatniej linijce rozwiązania (opuszczony nawias). Wynik powinien być 2π2.
11 wrz 15:40