Granica funkcji wielu zmiennych - definicja Heinego
puszka_malutka: Na podstawie definicji Heinego obliczyć granicę funkcji lub wykazać, że dana granica nie
istnieje.
| | 1 − cos (x2 + y2) | |
lim(x,y)→(0,0) = |
| |
| | (x2 +y2)2 | |
Definicję Heinego znam, jednak przy podstawieniach wychodzi mi dzielenie przez zero. Ponoć tą
funkcję należy zapisać w inny sposób − za pomocą podstawienia "t".
Czy ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć, jak miałoby coś takiego wyglądać?
A w tej funkcji:
| | π(x2+y2) | |
lim(x,y)→(0,0) = |
| |
| | √x2+y2+π2 − π | |
| | √x2+y2+π2 + π | |
Należy przemnożyć wszystko przez |
| żeby ogarnąć ułamek? |
| | √x2+y2+π2 + π | |
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
10 wrz 10:09
Adamm:
weźmy dowolny ciąg (x
n, y
n) ≠ (0, 0)
| | 1−cos(xn2+yn2) | |
f(xn, yn) = |
| |
| | (xn2+yn2)2 | |
u
n = x
n2+y
n2 → 0
poradzisz sobie z tą granicą?
10 wrz 11:43
Adamm:
druga tak samo, tak naprawdę granica jednej zmiennej
u = x
2+y
2
| | πu | |
lim(x, y)→(0, 0) f = limu→0 |
| |
| | √u+π2−π | |
10 wrz 11:46
grzest:
Innym, dobrym sposobem obliczenia tej granicy jest wprowadzenie współrzędnych biegunowuch:
x=rcos φ
y=rsin φ.
Mamy
| | 1−cos(x2+y2) | |
lim(x,y)→(0,0) |
| = |
| | (x2+y2)2 | |
| | 1−cos(r2) | | 2rsin r2 | | 1 | |
=lim(x,y)→(0,0) |
| =H=lim(x,y)→(0,0) |
| = |
| . |
| | r4 | | 4r3 | | 2 | |
Granica ta nie zależy od kąta φ, nie zależy więc od drogi po której zbiega (x,y) do (0,0).
Wynika stąd, że granica istnieje i równa się 1/2.
10 wrz 11:46
puszka_malutka: Dziękuję za podpowiedź co do pierwszej.
| | 1− cos x | | 1 | |
Poradziłam sobie z granicą z cosinusem ze wzoru |
| = |
| |
| | x2 | | 2 | |
Ten drugi sposób też jest bardzo ciekawy, choć jeszcze nie umiem współrzędnych biegunowych na
tyle, by to ogarnąć.
Biorę się już za drugi przykład do przeliczenia.
11 wrz 14:20
11 wrz 14:33
Adamm:
Z jednej strony dobrze, ale z drugiej, gubisz "lim", czyli znak granicy. Tak być nie powinno
11 wrz 14:36
puszka_malutka: Rozumiem, bardzo dziękuję za sugestię. Postaram się jak najbardziej pamiętać o znaku granicy,
szczególnie na pracach pisemnych.
11 wrz 14:40
grzest:
@puszka malutka: W rozwiązaniu zadania drugiego, oprócz słusznej uwagi Adamma o opuszczonym
znaku granicy, masz błąd w przedostatniej linijce rozwiązania (opuszczony nawias). Wynik
powinien być 2π2.
11 wrz 15:40